Skrzypionki są to chrząszcze o dł. 5-6 mm w przypadku skrzypionki zbożowej oraz 4-5mm w przypadku skrzypionki błękitek. Owady dorosłe łatwe do rozróżnienia – skrzypionka zbożowa ma czarną głowę i czerwono-pomarańczowe odnóża, natomiast skrzypionka błękitek jest jednolicie niebiesko-zielona.
Dorosłe owady zimują w ściółce, trawach, krzewach, zagłębieniach i rozpadlinach. Po przezimowaniu atakują rośliny i zaczynają się szybko rozmnażać.
Największe szkody powodują larwy skrzypionek, pojawiające się od początku, do końca strzelania w źdźbło.
Larwy odżywiają się miękiszem tkanek roślin, zjadając go wzdłuż nerwów liści i źdźbeł. Efektem ich żerowania są podłużne białe plamy (larwy wygryzają warstwę miękiszową, zostawiając nieruszoną jedynie dolną warstwę liści).Powodują one duże straty w zbiorach spadają one o około 15% co przy większych areałach daje duże straty finansowe ,ponieważ ziarno nie jest dobrze wypełnione lub ma małą zawartość glutenu który jest bardzo ważny gdy chcemy przerobić nasze zbiory na mąkę ponieważ obniża to ceny ziarna.
Najlepiej stosować preparaty chemiczne np. Danadim 400 EC czy Danadim Progress 400 EC firmy Cheminova,ponieważ tylko one są w stanie zwalczyć kolonie skrzypionki na danym areale pola przynajnie na czas strzelania zbóż w źdźbło oraz kłos.
Dodaj komentarz